Kirkonrotta pyysi kertomaan, mitä ymmärrän fundamentalismilla.

Itse käsitän fundamentalistiksi uskovaisen, joka asettaa Raamatun ja kristinuskon dogmit, ne joita itse sattuu tunnustamaan, ohi oman järkensä ja havaintonsa. Hän ei yritä selvittää, mikä ehkä on totuus asiassa, vaan totuus ilmenee Raamatusta (tai Koraanista). Jos järki ja havainto on ristiriidassa Raamatun kanssa, Raamattu on oikeassa, oli sen väittämä miten järjetön tahansa.

Fundamentalistin mielestä Raamatun luomisteologia edellyttää sitä, että Jumala on luonut ensimmäiset ihmiset maan tomusta, joten evoluutioteorian oletus ihmisen kehittymisestä apinasta on väärä. Samoin jos Raamattu kertoo, että Aratin huippua lukuun ottamatta maa peittyi vedenpaisumuksessa veden alle ja Nooa otti kaikkia eläimiä parin arkkiinsa, kertomus on totta, vaikka se millaisilla laskelmilla osoitettaisiin mahdottomaksi.

Fundamentalisti ei suhteuta omaa uskoaan muiden kristittyjen ja muiden uskontojen edustajien uskoon. Hänelle totuus on yksi ainoa ja fundamentalisti tietää itse sitä edustavansa. Ikään kuin inhimillisillä käsitteillä tai ylipäänsä inhimillisellä symbolifunktiolla voitaisiin edes alustavasti kuvata olemassaolon "yksi ainoa totuus". Sinänsä fundamentalisti ei inhimillisen käsityskyvyn vajavaisuutta lähtökohtaisesti kielläkään, mutta hänelle Raamattu, tai muslimifundamentalistille Koraani, edustaakin epäinhimillistä totuutta. Raamatusta taas ainoa oikea totuus on helposti luettavissa juuri sellaisena kuin fundamentalisti sen ymmärtää.