Piispa Salmi on eilen parahtanut aikeista kaventaa kirkon yhteisövero-osuutta. Hautaustoimen kustannukset nousevat hänen mukaansa korkeammiksi kuin yhteisöveron tuotto. Lisäksi piispa arveli valtiolle aiheutuvan kustannuksia, jos kirkko luopuu kristillisen rakkauden osoittamisesta ja lopettaa harjoittamansa köyhien ja kurjien hyysäämisen.

Kun yhteisövero takavuosina yllättäen alkoi tuottaa ja tuotti rutkasti enemmän kuin kirkko pystyi mihinkään tunkemaan, en muista kirkon tarjonneen rahojaan valtion rahareikien täyttäseksi. Vieläkin kirkolla on eri tavoin rahastoituna melkoiset pääomat noiden aikojen tuottoja. Kyllä niitä periaatteessa voisi ensin käyttää ihmisten maahanpanemiseen ja laupeudentyöhön ja alkaa vasta sitten ruikuttamaan lisää.

Minusta oikea ratkaisu olisi, että hautaustoimi ja kirkon sellainen hyväntekeväisyys, joka nykysäännösten mukaan muuten kuuluisi valtiolle tai kunnille, siirretään niiden hoidettaviksi ja kirkon koko verotusoikeus kumotaan. Jäsenmaksunsa kirkko voi periä, kuten muutkin yleishyödylliset ja uskonnolliset yhteisöt.