Onko kristinuskossa mitään myönteistä? Päädyin pohtimaan kysymystä luettuani omia kirjoituksiani heinäkuulta. Vilpittömästi sanottuna myönteisiä piirteitä on kyllä vaikea löytää. Mikä tahansa uskonto voi antaa kasvavalle lapselle arvoja, joiden varaan rakentaa omiaan, ja mikä tahansa uskonto toimii vastapuolena kylmälle materialismille. Saman tehtävän toteuttaa myös ei-uskonnollinen vakaumus. Erityisesti ja pelkästään kristinuskoon liittyviä myönteisiä piirteitä tuskin on olemassa.

Jos asiaa tarkastellaan pelkästään Suomen näkökulmasta, nykyinen kirkko toki hoitaa kansalliseen perintöön kuuluvien rakennusten ylläpitoa. Lisäksi kirkko toteuttaa joitain julkisen sektorin palveluja täydentäviä sosiaalityön muotoja.

Kirkko itse esiintyy jonkinlaisena julkisena yhteiskunnan moraalinvartijana. Tältä osin se ei kuitenkin näyttää juuttuneen menneisyyteen. Kun kirkon piirissä keskeiset moraalikysymykset ovat ihmisten poikkeavaan seksuaaliseen käyttäytymiseen liittyviä ja ulospäin kirkko profiloituu naisvihaa julistavien fundamentalistien suojelijaksi, ei kirkolla ole paljon kuulijoita silloin, kun se yrittää sanoa oikeaa asiaa. Joka tapauksessa kirkolla voisi olla tilaisuus nostaa yhteiskunnallisissa ratkaisuissa esiin arvoja, jotka eivät nouse pelkillä asiaperusteille keskustelun piiriin.